Yöhikoilu

Yöhikoilua, päivähikoilua ja hämmennystä – viisi faktaa vaihdevuosista ja oireiden selättämisestä

Vaihdevuosioireisiin voi saada helpotusta estrogeenilisän lisäksi myös luonnollisista menetelmistä. On tärkeää ymmärtää, että apua on saatavilla eikä yksin kannata jäädä.

 

Kesken palaverin alkaa hikoiluttaa, vaikka muut valittavat neuvotteluhuoneen kylmyyttä. Mikä ihme minua vaivaa? Voisiko kyseessä olla vaihdevuosioireet, vaikka olen vasta hieman yli 40-vuotias?

 

Kyllä, vaihdevuodet voivat alkaa jo ennen viidenkympin ikää. Viime aikoina on puhuttu paljon myös esivaihdevuosista, jotka alkavat joillain jo neljänkympin korvilla.

 

Onneksi vaihdevuodet eivät ole pahinta painajaista, sillä oireita voi helpottaa useilla vaihtoehdoilla. Lue vinkkimme!

 

Fakta 1: Esivaihdevuodet voivat alkaa jo nelikymppisten jälkeen

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Silloin munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu.

 

Menopaussi on termi, jolla tarkoitetaan viimeisiä spontaanisti tulevia kuukautisia. Menopaussista voidaan puhua, kun vaihdevuosi-ikäisellä ihmisellä kuukautiset ovat olleet poissa yli vuoden.

 

Suomalaisilla naisilla menopaussi tapahtuu keskimäärin 51-vuotiaana ja suurimmalla osalla 45–55-vuotiaana. Vaihteluväli voi kuitenkin olla 40 vuodesta jopa 60 vuoteen.

 

Viime aikoina on puhuttu yhä enemmän esivaihdevuosista, jotka saattavat edeltää varsinaisia vaihdevuosia. Esivaihdevuodet eli premenopaussi ilmenee 5–10 vuotta ennen varsinaista menopaussia. Tämän vuoksi myös nelikymppisiä juhlineiden on fiksua olla tarkkana, jotta ymmärtää hoitaa oikeaa asiaa.

 

Fakta 2: Kuumat aallot, yöhikoilu ja unihäiriöt tyypillisimpiä oireita

Vaihdevuosioireista tyypillisimpiä ovat kuumat aallot ja hikoilupuuskat, joita voi esiintyä päivällä tai yöllä. Kuuma aalto on nimensä mukainen voimakas sisäinen lämmön tuntemus, todellinen lämpöryöppy. Keho hikoilee etenkin ylävartalon ja niskan alueella, ja samanaikaisesti sydän voi tykyttää sekä kasvot punottaa.

 

Kuumia aaltoja on 70–80 prosentilla vaihdevuosi-ikäisistä naisista, ja todella hankalina ne kokee joka viides naisista. Oireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen ja ovat voimakkaimpia vaihdevuosien alussa. Tutkimuksissa on selvinnyt, että mitä aikaisemmin oireet alkavat, sitä pidempään ne usein kestävät.

 

Myös unihäiriöt kuuluvat vaihdevuosioireisiin, ja ne liittyvät usein yöhikoiluun. Kun yö on ollut huono, seuraava päivä voi mennä väsymyksessä ja ärtymyksessä. Monesti vaihdevuosioireiksi listataan myös masentuneisuus ja mielialan vaihtelu, mutta niiden yhteys estrogeenin puutteeseen on epäselvä.

 

Fakta 3: Estrogeenivalmisteet antavat tehokkaimman avun

Estrogeenihoito on tehokkain tapa vaihdevuosioireisiin. Estrogeeni on mahdollista ottaa suun kautta tabletteina tai ihon kautta laastarina, geelinä tai suihkeena.

 

Estrogeenihoidosta kannattaa keskustella lääkärin kanssa kuitenkin vasta sitten, kun kuukautisvuodot ovat harventuneet tai loppuneet kokonaan ja vaihdevuosioireista on selvää haittaa.

 

Ennen hoidon aloittamista on tärkeää selvittää, sopiiko hormonikorvaushoito varmasti. Moni pohtii hoidon riskejä, ja niistä on syytä keskustella lääkärin kanssa.

 

Estrogeenivalmisteiden lisäksi kuumiin aaltoihin voivat tehota myös serotoniinin takaisinoton estäjät. Kyseisiä lääkkeitä voi testata, mikäli estrogeenin käyttö ei sovi ja lääkäri puoltaa käyttöä.

 

Fakta 4: Ruokavalio ja liikunta helpottavat

Vaikka estrogeenihoito onkin vaihdevuosioireiden tehokkain hoitomuoto, oloa voi yrittää hoitaa myös monin lääkkeettömin keinoin.

 

Monipuolinen ruokavalio voi auttaa ehkäisemään vaihdevuosioireita. Ravinnossa kannattaa suosia hedelmiä, kasviksia ja täysjyvää, jotta keho saa tarvitsemiaan ravintoaineita. Eineksiä, sokeria, valkoista leipää, riisiä ja pastaa tulee syödä vähemmän. Myös tupakkaa, alkoholia ja muita päihteitä suositellaan vältettäviksi.

 

Ruokavaliossa on hyvä muistaa, että suolaiset, mausteiset ja makeat ruoat sekä kofeiinia sisältävät juomat saattavat edesauttaa kuumia aaltoja. Siksi niiden välttämistä on viisasta kokeilla.

 

Vaihdevuosioireita voi selättää myös liikunnalla, joka lisää hyvänolon tunnetta ja tuo arkeen energiaa. Oireista on vähemmän haittaa, kun keho ja mieli ovat balanssissa.

 

Fakta 5: Muista hyvä antiperspirantti!

Uudessa elämänvaiheessa voi ottaa käyttöön myös tuiki tavallisia keinoja, jotka helpottavat vaihdevuosioireiden kanssa:

 

  • Hikoiluun saa helpotusta hyvästä antiperspirantista. Perinteiset deodorantit eivät estä hikoilua, sillä niiden tarkoituksena on peittää hikoilusta aiheutuva haju. Antiperspirantit puolestaan muodostavat hikirauhasten pinnalle ohuen geelikerroksen, joka tukkii hikirauhaset ja vähentää hien määrää.
  • Kerrospukeutuminen auttaa arjessa valtavasti, kun vaatteita voi karsia ja lisätä tilanteen mukaan.
  • Vaatteiden materiaalilla on iso merkitys hyvinvointiin. Hengittävät materiaalit, kuten puuvilla, pellava, silkki ja villa, auttavat ilmaa vaihtumaan. Polyesterin ja polyamidin kaltaiset tekokuidut hengittävät huonosti, jolloin hiki jää kainaloihin muhimaan.
  • Vaikka hiki hohkaisi kainaloissa ja rintakehällä, voi vointia parantaa myös jalkojen kautta. Sukissa keinokuitu on hyvä materiaali, sillä se auttaa kuljettamaan hikeä jaloista sukkien ulkopuolelle. Talkki tai antiperspirantti auttavat jalkojen hikoilussa, ja jokapäiväinen pesu ja sukkien vaihto tulee ehdottomasti muistaa.
  • Stressin välttäminen kannattaa, sillä se saattaa jopa aikaistaa vaihdevuosien alkamista muiden tekijöiden ohella. Rentoutumishetket pitkin päivää ja iltaisin ennen nukkumaanmenoa auttavat hidastamaan tahtia, jotta arjen rytmi pysyy hallinnassa.

Kaikkein tärkeintä on muistaa, että vaihdevuodet ovat ohimenevä ajanjakso. Oireiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, sillä niin helpotusta kuin vertaistukeakin on tarjolla.