Syö monipuolisesti, ota iisisti ja valitse deodorantti oikein - tässä personal trainer Jari Sorsan vinkit hyvään treeniin
Onnistunut treeni tekee hyvää niin keholle kuin mielelle. Harjoituksiin tulee kuitenkin valmistautua huolella, jotta niistä saa irti parhaimman.
Personal trainer Jari Sorsa on monille tuttu kasvo. Hän toimi kuntovalmentajana keväällä 2022 nähdyssä Suurin pudottaja Suomi -ohjelmassa, jossa kilpailijat tähtäsivät kohti terveempää ja kevyempää oloa.
Lisäksi Sorsan on voinut bongata monen tunnetun henkilön somekanavista, sillä hän on suosittu personal trainer. Häneltä jos joltain löytyvätkin keinot siihen, miten omaa hyvinvointia saa parannettua.
”Kun ihminen haluaa voida paremmin ja saavuttaa parempia treenituloksia, täytyy muutosta lähteä toteuttamaan realistisesti. Kun ottaa huomioon ihmisen kokonaiskuormituksen eli senhetkisen elämäntilanteen ja käytettävissä olevan ajan, voi suunnitella askeleet ja aikavälin, joilla haluttuun muutokseen päästään. Vain niin elämänmuutos on pysyvä”, Sorsa kertoo.
Jari Sorsalla on viisi vinkkiä siihen, miten kuka tahansa voi edistää omia treenejään ja saavuttaa onnistuneiden harjoitusten myötä paremman olon.
Vinkki 1: Syö säännöllisesti, monipuolisesti ja riittävästi
Mikään treeni ei onnistu, jos vatsa on tyhjä eikä ajatus kulje. Jari Sorsa painottaa säännöllistä ateriarytmiä ja monipuolista ruokavaliota, jotka auttavat harjoituksissa niin henkisesti kuin fyysisestikin.
”Hyvissä ajoin ennen treeniä syöty hiilihydraattipitoinen ateria toimii tärkeänä polttoaineena, jotta jaksaa tehdä harjoituksen täysillä. Myös treenin jälkeen on muistettava syödä hyvin, sillä ravinto auttaa palautumisessa.”
Lisäksi olennaista on syödä riittävästi.
”Jos saa liian vähän energiaa, palautuminen ja unen laatu heikkenevät. Silloin on myös vaikea pitää kiinni säännöllisestä ruokarytmistä. Ja kun verensokeri on energiavajauksen vuoksi matalalla, tulee helposti annettua periksi mieliteoille.”
Vinkki 2: Suunnittele treenisi oikein
Miten sitten valita oman liikuntalajin? Oikea laji on ehdottomasti sellainen, joka tuottaa nautintoa. Kehittymisen kannalta on tärkeää mennä välillä pois omalta mukavuusalueelta.
”Jos haluaa kehittyä, tulee itseltään vaatia. Siksi joihinkin treeneihin on saatava tehoa ja intensiteettiä. Riittävän kovassa treenissä hiki lentää ja harjoitus voi tuntua epämukavaltakin, mutta sen jälkeinen endorfiinipiikki on mahtava”, Sorsa lupaa.
Salitreenissä tarpeeksi kova harjoitus tarkoittaa painojen lisäämistä tai sarjojen viemistä loppuun asti. Lenkkipolulla treeniin voi lisätä haastetta juoksemalla kovempaa tai tekemällä vaikkapa ylämäkijuoksuharjoituksia.
”Joka päivä tai viikko ei voi treenata kovaa, sillä elimistö vaatii palautumista. Säännöllinen kuormitus tuo kuitenkin tuloksia pitkällä tähtäimellä.”
Vinkki 3: Valitse treenivaatteet lajin mukaan
Salilla ja monissa perinteisissä sisälajeissa selviää treenipaidalla ja -shortseilla, mutta moni liikuntalaji on välineurheilua myös vaatteiden puolesta.
”Kun treenataan ulkona, vaatteissa ei saa olla liian kylmä tai kuuma. Sisälajeissa puolestaan tarvitaan joustavat, mukavat ja sopivankokoiset vaatteet”, Sorsa kuvailee.
Tärkeää on myös huolehtia vaatteista niiden pesuohjeiden mukaan.
”Urheiluvaatteet olisi hyvä pestä mahdollisimman pian käytön jälkeen, jotta bakteerit ja hiki eivät pinty vaatteisiin. Ja kun vaatteet pesee niille tarkoitetuilla pyykinpesuaineilla ja -ohjelmilla, pysyvät ne raikkaina ja hyväkuntoisina pidempään.”
Vinkki 4: Etsi hyvä deodorantti, joka ei petä
Antiperspirantti antaa parhaan suojan hikoilua vastaan. Oikein valittu ja tehokas antiperspirantti suojaa liikahikoilulta ja pahanhajuiselta hieltä, jolloin liikuntahetki on mieluinen niin itselle kuin ympärillä oleville treenaajille.
”Deodorantin valinnassa on fiksua suosia joko hajustamatonta tai miedon tuoksuista dödöä, sillä joukossamme on paljon allergikkoja, astmaatikkoja tai hajuherkkiä ihmisiä. Oma valintani on miedon tuoksuinen antiperspirantti, joka antaa pitkäkestoisen suojan hikoilua vastaan. Se tulee levittää aina puhtaalle ja kuivalle iholle.”
Sorsa muistelee testanneensa joitakin vuosia sitten deodoranttia, joka aiheutti nopeasti kutinaa ja ärsytti kainaloiden herkkää ihoa.
”Uskon, että testaamalla jokainen löytää itselleen sopivan tuotteen. Sillä on iso merkitys oman hygienian ja mukavampien treenien kannalta.”
Vinkki 5: Varaa riittävästi aikaa levolle niin treeniä ennen kuin niiden jälkeenkin
Palautuminen niin ennen treenejä kuin niiden jälkeenkin on tärkeää.
”Olipa kyseessä sitten fyysisesti raskas työ tai henkisesti kuormittava homma, niin kovan työpäivän jälkeen on viisasta huilata hetki ennen treeniä. Treenejä suunnitellessa on tärkeää rytmittää kuormitusta ottamalla treenipäivien väliin palautumispäiviä”, Sorsa vinkkaa.
Jos ei ole mahdollisuutta palkata omaa personal traineria, joka tekisi sopivan treeniaikataulun ja liikuntasuunnitelman, kannattaa omat harjoituskerrat merkata kalenteriin.
”Kun treenit ovat kalenterissa, ne tulee monesti toteutettua varmemmin. Hyvän suunnittelun avulla viikkoihin saa riittävästi palautumista kovien sekä rauhallisempien harjoitusten lomaan. Uudenvuodenlupaukseksi ei missään nimessä kannata ottaa viittä treeniä viikossa, jos aiemmin ei ole juurikaan liikkunut. Ennemmin on fiksua aloittaa yhdellä tai kahdella harjoituskerralla ja katsoa, miten se vaikuttaa omaan hyvinvointiin”, Sorsa vinkkaa.